SÍLA PROTEINU
Správná úloha proteinu ve výživě
Většinu lidí, když se řekne zhubnout, tak první co je napadne, je omezit kalorie. Tato myšlenka je samozřejmě správná, ale záleží na tom, v jaké oblasti stravy tyto kalorie budeme skutečně ubírat.
-
Při klasických dietách tím, že začneme jíst méně, oslabíme organismus o správný přísun proteinů. Ty jsou ale právě k hubnutí nezbytné, a to si málokdo uvědomuje.
-
Ke spalování kalorií dochází totiž ve svalech a ty ke své činnosti potřebují právě protein. Je-li ho ve stravě málo, jednoduše nedosáhneme ideální postavy.
-
Začneme hubnout nejen na tucích, ale i na svalové hmotě, a jakmile přidáme do těla kalorie navíc, tělo je okamžitě ukládá do tukových rezerv, aby mělo pro činnost svalů dostatek energie.
Jinými slovy, chceme-li hubnout na tucích, ne na svalech a kila nepřibrat zpět, potřebujeme dodávat tělu protein.
Máme dvě možnosti: protein živočišný nebo rostlinný. Vhodná je především kombinace obou, ale není problém nahradit veškerý protein rostlinným. Rostlinný protein má výhodu oproti živočišnému v tom, že neobsahuje tuky a cholesterol.
Jak poznáme kvalitní protein?
Protein se hodnotí podle dvou kritérií:
-
podle jeho schopnosti vstřebatelnosti (max. hodnota koeficientu je 2,5)
-
podle toho zda se skutečně dostane do svalů (vstřebatelnost aminokyselin – max. hodnota 100)
Naše programy nabízí velice vhodné řešení pomocí produktů, které obsahují rostlinný (především sojový) protein a splňují maximální uvedená kriteria 2,5 a 100.